nederland

Amsterdamse eer voor Liesbeth List

Door ANP - 14 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – Zangeres Liesbeth List heeft zaterdagavond de Frans Banninck Cocq-penning van de stad Amsterdam ontvangen. De 75-jarige List kreeg de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Eric van der Burg tijdens een optreden in het Concertgebouw.

Liesbeth List werd geboren op 12 december 1941 in Bandoeng, Indonesië. Ze groeide op bij pleegouders op Vlieland.

List kwam naar Amsterdam om te studeren aan de modevakschool en zanglessen te volgen. Later verdiepte zij zich in Franse chansons. In het nachtleven rond het Leidseplein leerde zij Ramses Shaffy kennen. Hij nodigde haar uit met hem te zingen in Shaffy Chantant. Decennialang traden zij samen op in binnen- en buitenland, maar voornamelijk in Amsterdam. Ze speelde in televisie- en toneelrollen, ontving gouden en platina platen en Edisons.

De Frans Banninck Cocq-penning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Eerder werden organisator van dancefeesten Duncan Stutterheim en Jeroen Krabbé ermee onderscheiden.