nederland

CDA wil miljard extra voor defensie

Door ANP - 14 januari 2017

BARNEVELD (ANP) – Als het aan het CDA ligt, komt er de komende kabinetsperiode ongeveer een miljard euro extra voor defensie. Het CDA-congres is zaterdag in Barneveld akkoord gegaan met een aanscherping van het verkiezingsprogramma daartoe.

Het congres wil verder dat de ov-kaart voor studenten behouden blijft. Volgens het verkiezingsprogramma zou er een trajectkaart moeten komen voor studenten, die alleen het vervoer tussen woon- en studieplaats vergoedt.

Ook besloot het CDA-congres de invoering van de maatschappelijke dienstplicht die in het programma wordt bepleit aan te scherpen. Die moet meteen voor alle jongeren gaan gelden. In het conceptprogramma stond dat eerst jongeren die ,,een extra zetje nodig hebben” aan de beurt zouden komen.

Het CDA-congres nam verder een resolutie aan om te zoeken naar meer middelen voor de politie. Het congres drukte niet door dat het eigen risico voor chronisch zieken moet verdwijnen. Het nam genoegen met de toezegging van partijleider Sybrand Buma dat gewerkt zal worden aan een flinke verlaging van het eigen risico.