nederland

Crimineel financieel lastig te plukken

Door ANP - 09 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – Het ontnemen van crimineel verkregen geld bij veroordeelde misdadigers verloopt niet altijd even succesvol. Dat valt op te maken uit onderzoek van wetenschapper Edwin Kruisbergen die maandag promoveert op een onderzoek naar de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Tussen 1996 en 2015 eiste het Openbaar Ministerie 62 miljoen euro van 102 veroordeelden. Na rechterlijke uitspraken tot aan de Hoge Raad toe bleef daar ruim 27 miljoen van over waarvan uiteindelijk ruim 11 miljoen daadwerkelijk werd geïncasseerd. In twintig zaken loopt de incasso nog.

Volgens hem verbergen daders hun vermogen vaak voor een deel in het buitenland. De autoriteiten slagen er niet in dat vermogen volledig op te sporen. Ook besluiten rechters wel eens een korting op de vordering toe te passen omdat de rechtszaak lang voortsleept.

Kruisbergen werkt bij het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie.