nederland

Debat over Teevendeal begonnen

Door ANP - 26 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is donderdag begonnen met het debat over de nasleep van de zogeheten Teevendeal. Justitieminister Ard van der Steur moet zich daarin opnieuw verantwoorden voor de rol die hij speelde in deze kwestie. Ook premier Mark Rutte moet uitleg geven.

Van der Steur zei voor aanvang van het debat dat hij er zin in had ,,zoals hij altijd zin heeft in debatten met de Kamer”.

Eerder deze week ontstond ophef in de Kamer na onthullingen van een journalist, die een boek schreef over de affaire. Het draait om de vraag of VVD’er Van der Steur in 2015 toen hij nog Kamerlid was de hand heeft gehad in het achterhouden van informatie voor de Tweede Kamer. Daarbij ging het om bedragen die gemoeid waren met de deal die zijn partijgenoot Fred Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met crimineel Cees H.

Volgens Van der Steur is er geen nieuws onder de zon. Hij stelt dat de commissie-Oosting, die de gang van zaken onderzocht, de beschikking had over alle informatie en dat de feiten al zijn besproken tijdens een Kamerdebat in december 2015. Ook stelt hij dat hij helemaal niet heeft voorgesteld de bedragen te schrappen uit een Kamerbrief die in de maak was.