nederland

‘Gebruik Peilingwijzer niet voor RTL-debat’

Door ANP - 18 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – De verschillen in de Peilingwijzer zijn momenteel te klein om te bepalen wie er mee mogen doen aan het zogenoemde premiersdebat van RTL Nieuws. Dat stellen Tom Louwerse, de politicoloog van de Universiteit Leiden achter de Peilingwijzer, en politicoloog van de UvA Tom van der Meer.

RTL Nieuws houdt op 21 februari zijn eerste verkiezingsdebat. Hiervoor worden de lijsttrekkers van de vier grootste partijen in de Peilingwijzer uitgenodigd. De PVV en de VVD gaan nu ruim aan kop, maar de verschillen tussen de nummers drie tot en met zes zijn te klein om de nummers drie en vier aan te wijzen, stellen de twee politicologen.

,,Over echt kleine verschillen kan je op basis van die peilingen niets zeggen. Dus moet je ze eigenlijk niet op deze manier gebruiken”, stelt Louwerse. Van der Meer beaamt dit. ,,Hun eigen criterium, de grootste vier, is op basis van de Peilingwijzer niet hard te maken.”

RTL laat weten begin februari terug te komen op de selectie van de deelnemers.