nederland

Geen respijt meer voor zwartspaarders

Door ANP - 17 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – In de strijd tegen belastingontduiking zal er geen respijt meer zijn voor zwartspaarders die alsnog hun spaarcentjes opgeven bij de fiscus. De kortingen op de boetes voor dergelijke zwartspaarders zullen volledig verdwijnen.

Dat wil staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Hij maakte zijn plan dinsdag bekend. Door het afschaffen van de zogenoemde inkeerregeling kan de Belastingdienst straks boetes opleggen aan belastingplichtigen die alsnog hun zwart geld opgeven binnen twee jaar nadat zij opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte hebben gedaan. Nu maakt de wet nog een onderscheid tussen belastingplichtigen die inkeren vóór en na de termijn van twee jaar.

De boete voor belastingplichtigen die na twee jaar tot inkeer komen was op 1 juli 2016 al verhoogd van 60 procent naar 120 procent. Dat gaat ook gelden voor mensen die binnen twee jaar alsnog hun zwart geld melden.