nederland

Hoogste windturbines Nederland in Eemshaven

Door ANP - 10 januari 2017

BARENDRECHT (ANP) – De Eemshaven in het puntje van Groningen krijgt de hoogste windturbines van Nederland. Windturbinefabrikant Lagerwey gaat in opdracht van Growind twee molens bouwen met een zogeheten tiphoogte van 200 meter.

De eerste turbine moet eind april gereed zijn en wekt energie op voor ruim 5000 huishoudens. De tweede wordt eind 2017 gebouwd. ,,Waar andere platforms geschikt zijn tot een gemiddelde windsnelheid van 7,5 meter per seconde, kunnen deze turbines een gemiddelde windsnelheid tot 8,5 meter per seconde aan”, aldus Lagerwey.

Met de rotordiameter van 136 meter kan volgens de maker ook meer wind worden omgezet in energie, waarmee de kosten voor het opwekken van energie lager uitvallen. ,,Hoe hoger de windturbine, hoe stabieler de luchtlagen en hoe krachtiger de windsnelheden zijn”, legt de windturbinefabrikant uit.