nederland

Maas-Waalkanaal weer beperkt in gebruik

Door ANP - 08 januari 2017

WEURT (ANP) – Een Nederlands containerschip is zondagmorgen om half negen als eerste door de sluis in het Maas-Waalkanaal de Waal bij Nijmegen opgevaren. Veertig binnenvaartschepen hebben tien dagen vastgezeten in de havens langs het kanaal na een aanvaring van de stuw bij Grave. Daardoor zakte het waterpeil in het kanaal zodanig, dat het niet meer bevaarbaar was.

Rijkswaterstaat verwacht ,,een aantal keer per dag” te kunnen schutten nu pompen ervoor zorgen dat het waterpeil in het kanaal hoog genoeg blijft. Normaal wordt er honderd keer per dag geschut in het drukbevaren kanaal, dat de verbinding tussen Maas en Waal vormt. Binnenvaartschepen kunnen sinds zondagmorgen vanaf de Waal het kanaal binnenvaren tot aan Malden. De Maas blijft voorlopig nog afgesloten, aldus Rijkswaterstaatdirecteur Eric Diepstraten zondag.