nederland

Meer boetes Voedsel- en Warenautoriteit

Door ANP - 05 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen jaar 20 procent meer boetes uitgedeeld dan in het jaar ervoor. Het gaat om overtredingen van de Warenwet, de Tabaks- en rookwarenwet, de Geneesmiddelenwet, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en wetten ter bescherming van dieren.

In totaal werden vorig jaar 7766 beboetbare overtredingen gerapporteerd. Daarbij valt te denken aan het verkopen van middelen die niet mogen worden verkocht, aan artikelen met een samenstelling die niet mag, aan het geven van onjuiste informatie en dergelijke.

De stijging komt doordat de NVWA strenger is gaan opletten en minder boosdoeners laat wegkomen met een waarschuwing. Deze aanpak was een wens uit politiek Den Haag.

Het gemiddelde boetebedrag was vorig jaar 1461 euro. De hoogste boete, 180.000 euro, ging naar een overtreder van de tabakswet. Het betrof een overtreding op het gebied van reclame.