nederland

Mogelijk noodoplossing kapotte stuw Grave

Door ANP - 03 januari 2017

GRAVE (ANP) – Rijkswaterstaat overweegt een tijdelijke waterkering neer te leggen voor de kapotte stuw bij Grave (Noord-Brabant). Of dat haalbaar is, wordt nog onderzocht. Een van de eisen aan zo’n ,,tijdelijke waterkerende maatregel” is dat die binnen 48 uur afbreekbaar moet zijn.

Als de Maas ineens meer toevoer krijgt van regen- of smeltwater, kan het waterpeil in de rivier namelijk snel stijgen. Veiligheid staat voorop, benadrukte Rijkswaterstaat dinsdag.

De stuw raakte ernstig beschadigd toen er vorige week een schip tegenaan botste. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat vijf jukken kapot zijn. Twee daarvan ,,lijken herstelbaar”, aldus Rijkswaterstaat, maar de andere drie moeten worden vervangen. Ook moet ,,behoorlijke schade” aan het beton onder water worden hersteld.

Het waterpeil in de rivier is door de botsing flink gezakt. Als het lukt om het peil met tijdelijke maatregelen weer omhoog te krijgen, wordt de Maas weer begaanbaar voor schepen.