nederland

Nieuwe partijen klagen over ambtenaren

Door ANP - 31 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – Meerdere nieuwe partijen die zich hebben aangemeld voor de Tweede Kamerverkiezingen, klagen dat ze door onduidelijke regels en ongeïnformeerde of zelfs onwillige ambtenaren zijn gehinderd. De Kieswet zou in veel gemeenten zijn geschonden.

Onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein, die met zijn nieuwe Vrijzinnige Partij aan de verkiezingen wil deelnemen, vraagt opheldering aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

Nieuwe partijen moeten voor iedere kieskring minstens dertig ondersteuningsverklaringen inleveren. Dat valt veel partijen zwaar en dat wijten zij mede aan de onduidelijke regels. Sommige gemeenten stopten volgens Klein te vroeg met het afgeven van de verklaringen die op het gemeentehuis moeten worden getekend. Hierdoor stonden kiezers soms voor een dichte deur.

GeenPeil, de Ondernemerspartij en Lokaal in de Kamer, een verbond van lokale partijen, hebben soortgelijke klachten.