nederland

Nog veel mis met omgang medicijnen in de zorg

Door ANP - 16 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – Bij veel zorginstellingen is het is nog altijd slecht gesteld met de veiligheid rond medicijnen. Vaak gaat het mis op het moment dat een arts een patiënt overdraagt aan een andere zorgverlener. Het medicijnengebruik wordt dan in veel gevallen niet goed vastgelegd en overdragen, concludeert de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) in een maandag verschenen onderzoek.

De inspectie onderzocht de omgang met medicijnen in de afgelopen twee jaar bij huisartsen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorginstellingen. ,,Als zorgverleners van verschillende organisaties zijn betrokken, is er vaak onvoldoende overleg. Een vergissing is dan zo gemaakt”, zegt Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal bij de IGZ.

Vooral bij patiënten die meerdere medicijnen voor verschillende aandoeningen slikken gaat het vaak mis. Dat is vooral bij ouderen het geval.