nederland

OM in zaak-Van Laarhoven terechtgewezen

Door ANP - 25 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – Een rechtbank in Luxemburg heeft bepaald dat belastende feiten tegen de voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven niet door het OM in Nederland mogen worden gebruikt. Het OM had de autoriteiten in Luxemburg om hulp gevraagd bij het onderzoek naar witwassen en drugshandel tegen Van Laarhoven, die al 2,5 jaar gevangen zit in Thailand.

Een tribunaal in Luxemburg heeft vastgesteld dat Nederland die belastende feiten onrechtmatig heeft verkregen, zo blijkt uit de uitspraak.

Volgens zijn raadsman Sidney Smeets betekent het Luxemburgse vonnis ,,voor het OM een gevoelige tik op de vingers”. De voormalig coffeeshophouder en oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company is in 2014 door een Thaise rechtbank tot 103 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met hasjverkoop.

Het Openbaar Ministerie kon nog niet reageren op de Luxemburgse uitspraak.