nederland

Over twee weken besluit detentie Van der G.

Door ANP - 23 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De rechter besluit over twee weken of Volkert van der G. weer voor een jaar de cel in moet. Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank gevraagd om hem weer vast te zetten omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden.

Van der G. kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Een van die voorwaarden was dat hij zich iedere drie weken bij de reclassering moest melden.

Die medewerking zou echter ,,ontoereikend en niet-constructief” zijn. Hij zou enkel langskomen en zeggen: ,,Ik meld mij. Tot ziens.” De reclassering gaf daarom eind vorig jaar aan dat er onvoldoende zicht was op ,,de persoon, de leefgebieden en het gevaar op herhaling”. Het OM noemt dat een ,,zeer ernstige overtreding”.

De uitspraak is op 6 februari.