nederland

Ploumen wil maatregel Trump teniet doen

Door ANP - 24 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) wil een van de eerste maatregelen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump teniet doen. Die schrapte maandag de financiering van organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning, maar ook de mogelijkheid van een veilige abortus aanbieden.

Hierdoor zitten deze clubs met een gat van zo’n 600 miljoen dollar. De bewindsvrouw begint daarom een initiatief om een nieuw internationaal fonds op te richten die deze organisaties moet compenseren. ,,We willen dat vrouwen zoveel mogelijk toegang houden tot hun rechten”, zegt Ploumen dinsdag.

Vooral vrouwen in Afrika het zullen volgens haar de gevolgen van het besluit in Washington voelen. ,,Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte.”