nederland

‘Problemen in de Maas houden nog weken aan’

Door ANP - 03 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De stremming van de Maas nabij Grave zal nog wekenlang voor problemen zorgen. Dat voorspelt het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) dinsdag. Daarbij is nog niet duidelijk wie uiteindelijk voor de schade zal opdraaien.

,,Het vervoer moet door. Dat is het grootste vraagstuk dat nu moet worden opgelost”, aldus het BVB. ,,Waar uiteindelijk de rekening komt te liggen is een complex vraagstuk waar brancheorganisaties en tussenpersonen zich later over mogen buigen.”

Dagelijks passeren zo’n 75 tot 100 schepen de sluizen in de Maas. Dat komt neer op 1800 tot 2000 vrachtwagenladingen per dag. Veel bedrijven worden door de stremming op kosten gejaagd doordat schepen moeten omvaren. Ook komen bedrijven in de problemen nu ze door de lage waterstand in zijn geheel van vaarroutes zijn afgesneden.