nederland

Rover: identificatieplicht in OV buitensporig

Door ANP - 05 januari 2017

AMERSFOORT (ANP) – Reizigersvereniging Rover heeft ernstige bezwaren tegen het instellen van een identificatieplicht voor internationale trein- bus en bootreizigers. Nederland is naar aanleiding van de reis die terrorist Anis Amri door Europa maakte na de aanslag in Berlijn over dit soort maatregelen in gesprek met België, Duitsland en Frankrijk. Rover vreest rompslomp en wachtrijen, noemt een eventuele identificatieplicht een schending van de privacy en stelt zelfs dat het een averechts effect kan hebben.

Als reizigers zich moeten identificeren om bijvoorbeeld een treinkaartje naar België te kopen, kunnen lange rijen ontstaan bij loketten en controlepunten. ,,Een ideaal doelwit voor terroristen”, stelt Rover. De organisatie heeft de bezwaren donderdag in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Concreet is nog niets besloten over een identificatie- of registratieplicht.