nederland

RTL Nieuws hackt politici

Door ANP - 12 januari 2017

HILVERSUM (ANP) – De accounts van Nederlandse politici zijn eenvoudig te hacken. Dat heeft RTL Nieuws donderdag bewezen door de daad bij het woord te voegen. Het nieuwsprogramma nam onder meer het Twitter-account van SGP-voorman Kees van der Staaij over. De verantwoordelijke journalisten plaatsten daar een boodschap op over de hack.

Naast Van der Staaij bleek ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt te hacken. Bij beide politici lukte het om Twitter- en LinkedIn-accounts over te nemen. Bij andere politici kon de Facebook-account worden overgenomen.

De inloggegevens van veel Nederlandse politici blijken via grote datalekken als die van LinkedIn, Dropbox en Adobe online te zijn. De wachtwoorden zijn daarbij wel versleuteld, maar als die uit weinig karakters en bekende woorden bestaan, kunnen ze makkelijk geraden worden. Van der Staaij en Omtzigt gebruikten dezelfde gelekte inloggegevens voor hun accounts op sociale media.