nederland

SP trekt aan bel over tekort aan rechters

Door ANP - 18 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – De SP trekt aan de bel over een tekort aan rechters dat volgens de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) dreigt te ontstaan.

Volgens SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen gaat het om een dreigend tekort van mogelijk enkele honderden rechters. Hij wil van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) weten wat de redenen zijn dat er veel vacatures zijn. Ook heeft hij vragen gesteld over de gevolgen en hoe de kwaliteit van de rechtspraak gewaarborgd kan blijven als er te weinig rechters zijn.

Voorzitter Rosa Jansen van de NVvR uitte onlangs al haar zorgen. Ze zei dat de vereniging signalen krijgt dat het Openbaar Ministerie moeite heeft om zaken voor de rechter te kunnen brengen. Veel vacatures voor rechters zouden onvervuld blijven.