nederland

Staatscommissie kijkt naar machtsoverdracht EU

Door ANP - 24 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – De staatscommissie die onderzoek moet gaan doen naar het parlementaire stelsel, gaat ook kijken of de drempel voor de overdracht van Nederlandse bevoegdheden aan de Europese Unie moet worden verhoogd. De Senaat nam dinsdag nipt een motie (38 tegen 37 stemmen) van die strekking aan.

Het is een een tegenvaller voor Kees van der Staaij (SGP). De motie kwam tijdens de behandeling in de Eerste Kamer van zijn wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat het parlement in de toekomst alleen nog met een tweederdemeerderheid kan instemmen met het overdragen van nationale bevoegdheden aan de EU.

Het betekent opnieuw vertraging voor het voorstel van de SGP-voorman. Hij werkt sinds 2006 aan de grondwetswijziging. In 2015 ging de Tweede Kamer akkoord, maar nu willen senatoren van onder meer PvdA, CDA en VVD dat de staatscommissie haar licht erover laat schijnen.