nederland

Team gaat Kamer helpen hacken te voorkomen

Door ANP - 12 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – Een speciaal team van deskundigen gaat Tweede Kamerleden ondersteunen bij het beter beveiligen van hun accounts op sociale media zoals Twitter en Facebook. Daartoe heeft Kamervoorzitter Khadija Arib donderdag besloten. Het is een reactie op het hacken van accounts van politici door RTL Nieuws.

Het team bestaat uit een paar personen van de dienst automatisering van de Kamer, aldus een woordvoerster van Arib. Volksvertegenwoordigers die behoefte hebben aan advies of hulp, kunnen bij het team terecht. Het gebeurt op vrijwillige basis.

Arib vindt het ,,erg vervelend” dat persoonlijke sociale media van Kamerleden op deze manier worden gehackt.

RTL Nieuws nam een inactief LinkedIn-account van Pieter Omtzigt (CDA) over. Ook werd het Twitter-account van SGP-fractieleider Kees van der Staaij gehackt. Eerder deze week werden de partijen in de Kamer nog door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gewaarschuwd tegen mogelijke digitale aanvallen op hun computers.