nederland

Tijd voor extra screening asielzoekers

Door ANP - 17 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – Er komt tijd voor extra screening van asielzoekers om signalen van jihadisme beter uit te kunnen zoeken. Sommigen van hen zullen daarom langer op de locatie moeten blijven waar de identificatie en registratie plaatsvindt. Dat schrijven minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het gaat om die asielzoekers bij wie de eerste check een signaal oplevert dat nader onderzoek behoeft. Het kan dan gaan om het uitlezen van een telefoon of een extra gesprek met tolken.

De maatregel is een reactie op een rapport van de inspectie Veiligheid en Justitie uit december. Daarin stond dat het maar beperkt lukt om signalen te verzamelen over mensenhandel, mensensmokkel of terrorisme in de zogeheten identificatiestraten, waar asielzoekers worden geregistreerd.