nederland

Buma: 21e-eeuwse grensbewaking nodig

Door ANP - 03 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – Nederland moet gaan bouwen aan een moderne grensbewaking met standaard kentekenregistratie en desnoods zelfs camera’s met gezichtsherkenning. Dat wil CDA-leider Sybrand Buma, die hier vrijdag over sprak op een verkiezingsmanifestatie in het Limburgse Kronenberg.

,,Van iedere auto die de grens passeert moet een foto van het nummerbord gemaakt worden”, aldus Buma. Hij wil dat de kentekens worden gecheckt en opgeslagen. ,,Weten wie erin en eruit gaat op een manier die in het 21e-eeuwse Nederland kan”, vat de CDA-leider het samen. Hij verwijt het kabinet dat het vier jaar lang heeft nagelaten dit soort maatregelen te nemen.

Buma benadrukt dat de maatregel het niet alleen voor terroristen moeilijker maakt om ongemerkt de grens te passeren, maar dat dit ook geldt voor criminele bendes en mensensmokkelaars. Privacy speelt wat de CDA’er betreft een ondergeschikte rol. ,,Het aanhouden van een auto en het openmaken ervan is volgens mij een grotere inbreuk op de privacy”, aldus Buma.