nederland

CDA-plannen gunstig voor gezinnen

Door ANP - 20 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – Door de voorstellen van het CDA gaan gezinnen met kinderen er meer op vooruit dan alleenstaanden. Zij hebben onder meer baat bij een hogere kinderbijslag en een hoger kindgebonden budget. Het Centraal Planbureau schrijft dat in de doorrekening van het verkiezingsprogramma van deze partij. Ook is het CDA-programma gunstiger voor alleenverdieners dan voor tweeverdieners. Dat komt door een belastingmaatregel.

In totaal wil het CDA de overheidsuitgaven de komende jaren met 3,9 miljard euro verhogen. De lasten gaan omlaag met 6,5 miljard. De christendemocraten willen meer geld uittrekken voor zaken als veiligheid, defensie en onderwijs. Ook voor de sociale zekerheid komt 200 miljoen meer beschikbaar. De zorguitgaven gaan met een half miljard omhoog. De AOW-uitkeringen stijgen. De zorgtoeslag voor alleenstaanden gaat omlaag, maar ook het eigen risico in zorg daalt met 105 euro.

De CDA-plannen zorgen voor een lagere werkloosheid: die neemt af van 5,5 tot 4,5 procent van de beroepsbevolking. De economische groei komt uit op 2 procent. Het CDA laat, net als andere partijen, het overheidstekort minder dalen dan als er geen maatregelen zouden worden genomen.