nederland

Celstraf voor Tilburgse IS-ronselaar

Door ANP - 20 februari 2017

DEN BOSCH (ANP) – Een 32-jarige Tilburger is vrijdag wegens het ronselen van een jonge asielzoeker voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in hoger beroep veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Het gerechtshof in Den Bosch vindt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het ronselen van een jonge asielzoeker in 2015, maar sprak hem vrij van wervingspogingen bij twee andere minderjarige Arabische asielzoekers. Een van hen bleek geen Nederlands te verstaan, de ander begreep alleen dat het gesprek over IS ging. Daarom werden die zaken niet bewezen verklaard.

Met de derde betrokkene heeft de verdachte wel geprobeerd hem enthousiast te maken voor IS, aldus het hof. De Tilburger wilde dat hij zou meegaan naar het strijdgebied in Syrië en/of Irak ,,om daar samen Amerikanen te vermoorden”. Dat gesprek komt neer op het werven voor IS, aldus het vonnis.