nederland

Denktanks pleiten voor veiligheidsraad

Door ANP - 20 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – Nederland moet een Nationale Veiligheidsraad oprichten. Die moet zorgen voor meer eenheid op het gebied van veiligheid en defensie en buitenlands beleid. Daarvoor pleiten het Instituut Clingendael en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

De denktanks schrijven dat in hun maandag gepubliceerde Strategische Monitors 2017 waarin bedreigingen en internationale samenwerking voor de komende vijf jaren zijn uiteengezet. De rapporten worden opgesteld in opdracht van Buitenlandse Zaken en Defensie die ze gebruiken voor het ontwikkelen van beleid.

Buitenlandse conflicten vinden steeds vaker weerklank in eigen land. Dat vraagt om betere samenwerking tussen ministeries en diensten, aldus de denktanks. Een Nationale Veiligheidsraad kan hiervoor zorgen. De oprichting van zo’n instituut is een ,,grote opdracht voor het nieuwe kabinet”, aldus Rob de Wijk van HCSS.