nederland

‘Extra kosten stemmen optellen geen zorg’

Door ANP - 09 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – Als het volledig handmatig optellen van uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen gemeenten op kosten jaagt, dan moet daar op een ,,schappelijke manier” mee worden omgegaan. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) donderdag gezegd.

Plasterk besliste vorige week dat het hele proces van stemmen optellen handmatig moet. Dit om te voorkomen dat er na de verkiezingen een zweem van manipulatie over de verkiezingen komt te hangen. Hoewel de stembiljetten met de hand worden geteld, zou het hulpprogramma voor het berekenen van de uitslag kwetsbaar kunnen zijn, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws.

Deze week is gesproken met vertegenwoordigers van de gemeenten. De minister zegt dat hij zich realiseert dat hij veel vraagt van de gemeenten. Volgens hem is het desnoods nodig om ,,met pizza’s en red bull iets langer door te werken’’.

Rekenhulpmiddelen

Volgende week wordt nog een keer gesproken over de details. Het gaat dan onder meer over welke rekenhulpmiddelen eventueel nog wel gebruikt kunnen worden.

Plasterk stelt dat de nieuwe Tweede Kamer gewoon, zoals gepland, op 23 maart kan worden geïnstalleerd. Voor de voorlopige uitslag meteen na de verkiezingen op 15 maart voorziet hij ook geen probleem. Dan worden de tellingen doorgebeld. Software komt daar volgens Plasterk niet aan te pas.

De Kiesraad liet vorige week weten dat de beslissing om alles handmatig te doen grote druk legt op gemeenten, hoofdstembureaus en de Kiesraad om op tijd een betrouwbare uitslag vast te kunnen stellen.