nederland

Foodwatch in gelijkgesteld over paardenvlees

Door ANP - 02 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar terecht openheid van zaken gegeven in de zaak rond vleesgroothandel Selten uit Oss. Voedselwaakhond foodwatch had via de rechter afgedwongen dat de afnemers van het vlees voor de consumenten openbaar zouden wordt gemaakt. De Raad van State heeft deze uitspraak nu bevestigd.

De vleesgroothandel van Willy Selten verkocht relatief goedkoop paardenvlees als puur rundvlees. In 2011 en 2012 had het bedrijf ten minste 336.000 kilo paard verwerkt. Dat was niet opgenomen in de boekhouding. Selten, die zei dat hij alleen maar slordig was, werd daarvoor veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. De groothandel moest 50.000 ton vlees terugroepen omdat de herkomst niet duidelijk was.

Alle grote supermarktketens, zoals Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, C1000, Deen en Vomar, maakten deel uit van het klantenbestand. Ook vleeswarenfabrikant Stegeman, salademaker Johma en aardappelverwerker CêlaVita kregen vlees.