nederland

Gestolen Van Goghs weer te zien

Door ANP - 06 februari 2017

NAPELS (ANP) – De twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh, die vorig jaar opdoken in Italië, zijn weer te zien voor het publiek. De doeken werden maandag gepresenteerd in Napels, waar ze de komende weken worden getoond als dank voor de inzet van de Italiaanse autoriteiten.

Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85) werden in 2002 gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Eind september bleek dat ze in Italië waren teruggevonden tijdens een groot onderzoek naar de Camorra, de maffia in Napels. Ze waren in handen van een van de meest criminele bendes.

Vrijdag werd al bekend dat de schilderijen begin maart terugkeren naar Nederland en vanaf 21 maart te zien zijn in Amsterdam. De rechter in het land hief vorige maand het beslag op de doeken op.