nederland

GroenLinks wil fors hogere milieubelasting

Door ANP - 20 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – GroenLinks wil de milieubelasting de komende jaren met 18 miljard euro verzwaren. Het gaat onder meer om een verpakkingsbelasting en een kilometerheffing in het verkeer. Ook de belasting op vermogen en winst moet volgens GroenLinks omhoog. De lasten op inkomen en arbeid worden netto met 26,4 miljard teruggebracht. Dat schrijft het Centraal Planbureau in de doorrekening van het verkiezingsprogramma van GroenLinks.

De overheidsuitgaven moeten van GroenLinks met 10 miljard omhoog. Het extra geld gaat vooral naar onderwijs, zorg en milieu. De aardgasbaten moeten met 1,7 miljard dalen in 2021.

GroenLinks wil het eigen risico in de zorg afschaffen. De totale zorguitgaven moeten in de komende kabinetsperiode met 4,7 miljard euro stijgen.

De koopkracht zou door de GroenLinks-maatregelen met gemiddeld 1,2 procent per jaar toenemen. Tweeverdieners profiteren meer dan alleenstaanden, gezinnen met kinderen wat minder dan gezinnen zonder kinderen.

Het GroenLinks-programma zorgt voor een economische groei van 1,9 procent. De werkloosheid zou dalen van 5,5 naar 4,4 procent van de beroepsbevolking.