nederland

Kamer zet stap tegen verdringing van werkplek

Door ANP - 21 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil voorkomen dat mensen met een betaalde baan worden verdrongen door mensen met een uitkering die als ‘werkervaring’ klusjes moeten doen. Een meerderheid schaarde zich dinsdag achter een voorstel van oppositiepartij SP.

Voortaan moeten gemeenten nagaan of bij zogenoemde re-integratietrajecten voor werkzoekenden betaalde banen verloren gaan. SP-Kamerlid Sadet Karabulut spreekt over een groot succes voor uitkeringsgerechtigden, schoonmakers en vakbonden waar de SP samen actie mee heeft gevoerd.

Na de invoering van de Wet Werk en Bijstand eisen steeds meer gemeenten van mensen zonder baan allerlei klusjes als tegenprestatie voor hun uitkering, constateerde Karabulut. Daardoor kunnen deze uitkeringsgerechtigden zonder dat zij hier zelf iets aan kunnen doen, een concurrent worden van mensen met een baan.