nederland

Maatregelen na mogelijk veiligheidslek fiscus

Door ANP - 08 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – Na mediaberichten over beveiligingsproblemen bij de Belastingdienst, neemt verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) extra maatregelen. Hij wil daarmee risico’s maximaal uitsluiten.

Wiebes maakte dat woensdag bekend, een dag voor een speciaal debat met de Tweede Kamer over de kwestie. Het tv-programma ZEMBLA meldde 1 februari dat de fiscus gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven onvoldoende heeft beveiligd. Het zou gaan om de periode van 2013 tot 2016.

Wiebes zei vorige week al dat hij gaat uitzoeken of er door de fiscus fouten zijn gemaakt met de beveiliging van financiële en persoonlijke data van belastingbetalers. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, begon inmiddels een onderzoek.

Wiebes spreekt over ,,ernstige aantijgingen” en hij neemt de signalen serieus. Hij benadrukt dat op dit moment niet vaststaat dat er regels zijn overtreden.