nederland

Nijntje-tekenaar Dick Bruna overleden

Door ANP - 20 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – Tekenaar Dick Bruna (89) is donderdagavond in zijn woonplaats Utrecht overleden. Marja Kerkhof, directeur van Mercis, de uitgever van de Nijntje-boeken waarmee Bruna wereldberoemd werd, heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Bruna overleed thuis in zijn slaap. Dick Bruna maakte in 1955 zijn eerste boekje over Nijntje, het beroemdste konijntje ter wereld. De opvallende vierkante Nijntje-boekjes pasten volgens Bruna goed in kinderhandjes. De bekendheid van Nijntje beperkte zich niet tot de boekjes. Het konijntje kreeg ook een hoofdrol in televisieseries en een musical en in 2013 kwam ‘Nijntje de film’ uit.

De boeken van Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. Over de grens was Nijntje bekend als Miffy. In Japan was het werk van Bruna al sinds de jaren 60 populair.

124 prentenboeken

Dick Bruna (geboren op 23 augustus 1927) schreef en illustreerde 124 prentenboeken en ontwierp ook veel affiches en omslagen van de Zwarte Beertjes pocketboeken.

Hij ontving in 2016 de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre. ,,Als er een illustrator is waar Nederland trots op kan zijn dan is het Dick Bruna. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd groeien kinderen op met zijn werk. En dat behoeft geen verbazing. De directheid en eenvoud van zijn tekeningen sluiten perfect aan bij de beleving van het kind”, aldus de jury toen

Klare lijn

,,Bruna is een kunstenaar, een illustrator en een grafisch ontwerper ineen. In een aantal decennia bouwde hij een indrukwekkend groot, veelzijdig en bovendien heel herkenbaar oeuvre op. Een oeuvre waar de liefde voor tekenen en vormgeven van afspat”, vermeldde het juryrapport.

,,Bruna is de meester van de klare lijn. Een kunstenaar die jong en oud heeft opgevoed in het waarderen van de beperking. Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt is ongeëvenaard. De eenvoud van zijn werk is bedrieglijk. Het vereist een groot talent om werk van deze kwaliteit te maken.”

Bruna laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen achter.