nederland

OM eist weer 20 jaar cel tegen Kouwenhoven

Door ANP - 10 februari 2017

DEN BOSCH (ANP) – Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de heropende strafzaak tegen de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven weer twintig jaar celstraf geëist wegens invoer van wapens en oorlogsmisdrijven in Liberia. De aanklagers blijven er ondanks een vernietigende vrijspraak door het gerechtshof in 2008 bij dat Kouwenhoven het regime van voormalig president Charles Taylor steunde in een burgeroorlog tussen 2001 en 2003. Dat bleek vrijdag bij het gerechtshof in Den Bosch.

De rechtbank veroordeelde Kouwenhoven in 2006 alleen voor wapensmokkel tot acht jaar cel, na een eis van twintig jaar. Het hof sprak hem twee jaar later echter volledig vrij wegens een groot gebrek aan bewijs, vooral omdat vele getuigen tegenstrijdig en wisselend verklaarden. Op verzoek van de aanklager werd de zaak door de Hoge Raad heropend.