nederland

OM legt netwerk criminele jongeren bloot

Door ANP - 02 februari 2017

BRUNSSUM (ANP) – De aanhouding van negentien verdachten vorige maand in de regio Brunssum in verband met onder meer ramkraken, roofovervallen, witwassen en autodiefstallen blijkt het topje van de ijsberg te zijn. De negentien zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) de top van een criminele organisatie, die zo’n 75 voornamelijk jonge mensen omvat.

Veel van hen zitten nog op school en gingen voor het snelle geld. Politie, justitie, gemeente en andere instellingen werken inmiddels samen om jongeren uit de criminaliteit te houden, bleek donderdag tijdens een persconferentie van de gemeente en het OM in Brunssum.

De meeste verdachten maken deel uit van één familie en van vriendenclubs. De ,,meelopers” deden op oproepbasis mee.

Een tiental organisaties is begonnen met het project Wake Up Call om jongeren in Brunssum uit de klauwen van criminelen te houden. Zo gaan scholen aan de bel trekken als jongeren opeens met dure spullen rondlopen.