nederland

Onderzoek naar machtspositie chipkaartbedrijf

Door ANP - 16 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of de uitgever van de ov-chipkaart, het bedrijf Trans Link Systems, zijn positie misbruikt. Op eigen initiatief is de toezichthouder al enkele maanden geleden aan het onderzoek begonnen, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Dat bevestigde een woordvoerster donderdag na berichtgeving door het AD.

,,We willen antwoord op twee vragen: heeft Trans Link een economische machtspositie en zo ja, heeft het bedrijf daar misbruik van gemaakt?”

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) liet zich een dag eerder kritisch uit over de miljoenenwinst die het bedrijf, dat officieel geen winstoogmerk heeft, de afgelopen jaren blijkt te hebben geboekt. Dijksma wil snel horen hoe Trans Link toekomstige winst ten goede wil laten komen aan de reiziger.

Onderzoek

De ACM weet nog niet hoe lang het onderzoek gaat duren. Volgens de woordvoerster is het ,,complexe materie” die ,,diepgravend” moet worden bekeken.

Trans Link is in handen van diverse vervoersbedrijven waaronder de NS.