nederland

Politie start proef met stroomstootwapens

Door ANP - 01 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – De politie start deze maand een proef met stroomstootwapens. Ruim driehonderd politiemensen leren de komende weken hoe en wanneer ze het wapen mogen inzetten. Het gaat onder meer om agenten in Zwolle en Amersfoort.

Uit de proef, waarvoor enkele tientallen stroomstootwapens zijn aangeschaft, moet onder meer blijken of agenten dankzij het wapen minder vaak in gevecht hoeven met verdachten. Politiemensen hebben aangegeven dat de korte wapenstok en pepperspray soms niet effectief zijn, bijvoorbeeld omdat mensen door drank- of drugsgebruik minder gevoelig zijn voor pijnprikkels.

Bij het gebruik van stroomstootwapens speelt dat probleem niet. Mensen die worden geraakt door het wapen, verliezen tijdelijk de controle over hun spieren. ,,De getroffen persoon zakt hierdoor in elkaar en is enkele seconden niet in staat verzet te bieden”, aldus de politie. De kans op ernstig letsel door het gebruik van de stroomstootwapens, zou ‘zeer gering’ zijn.