nederland

‘Premiersdebat’ RTL zonder Wilders

Door ANP - 12 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – Geert Wilders heeft zondag afgezegd voor het ‘premiersdebat’ dat RTL Nieuws 26 februari wil houden. Hij wil niet komen omdat RTL niet vier, zoals eerder afgesproken, maar vijf lijsttrekkers heeft uitgenodigd.

Voor het debat in de Amsterdamse Rode Hoed hebben naast Wilders ook VVD-leider Mark Rutte, CDA-lijsttrekker Sybrand Buma, Alexander Pechtold van D66 en hun GroenLinks-collega Jesse Klaver een uitnodiging ontvangen, bevestigen meerdere partijen. RTL zag zich daartoe gedwongen omdat op grond van de peilingen, waarop de zender de selectie wilde baseren, niet vier grootste partijen kunnen worden aangewezen.

Zowel de PVV als de VVD hadden al aangekondigd dat ze niet kunnen leven met een groter aantal debatdeelnemers. ,,Jammer”, twitterde Wilders zondagmiddag. ,,Kan nu naar carnaval.”