nederland

Tweede Kamer verwerpt plan flexibele AOW

Door ANP - 21 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer heeft dinsdag een plan voor een flexibele AOW afgeschoten. De meeste partijen verwezen het voorstel van onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein naar de prullenbak. Zij plaatsten vraagtekens bij de uitvoerbaarheid en de kosten van een flexibele ingangsdatum van de AOW.

Klein wil dat mensen maximaal twee jaar eerder of vijf jaar later dan de AOW-leeftijd met werken kunnen stoppen. Hoe eerder je met de AOW begint, hoe lager de AOW-uitkering voor de rest van je leven.

Regeringspartij VVD vindt keuzevrijheid prima, maar vreest dat het Klein-plan banen kost. Coalitiepartner PvdA noemt het voorstel vooral een speeltje voor hogeropgeleiden en beter betaalden die juist later AOW gaan opnemen. De sociaaldemocraten willen daarentegen een flexibele AOW voor mensen met zwaar werk zonder supersalaris. Zij trekken daarvoor extra geld uit.