nederland

Van Aartsen laakt ‘simplistisch nationalisme’

Door ANP - 05 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen heeft zich zondag uitgesproken tegen ,,radicale uitspraken” en nationalisme. Volgens hem bieden nationalisten ,,simplistische, panklare oplossingen”, terwijl de wereld voor grote en ingewikkelde uitdagingen staat.

,,Achter de radicale uitspraken gaapt een enorme leegte”, zei Van Aartsen tegen een publiek van tijdelijke buitenlandse werknemers. ,,Na een periode waarin internationale samenwerking werd gezien als de weg vooruit, lijkt nu een tegenovergestelde tendens waarneembaar”, aldus de burgemeester van Den Haag wiens ambtstermijn er eind deze maand op zit.

,,Opnieuw worden er muren en grenzen opgetrokken, internationale verdragen worden herroepen onder de steeds luidere roep ‘mijn land eerst’. Dat is niet alleen verdrietig, maar ook slecht.”

Van Aartsen noemde geen namen, maar hij benoemde wel ,,het tijdperk van de alternatieve feiten”, een term die bekend is gemaakt door het kamp van Donald Trump. Maar uiteindelijk zullen de rede en het optimisme overwinnen, hield de burgemeester de expats voor.