nederland

‘Veel leden motorbendes willen eruit stappen’

Door ANP - 04 februari 2017

ARNHEM (ANP) – De motorbendes die in Nederland actief zijn, tellen volgens de politie veel leden die er eigenlijk uit willen stappen. Uit angst voor de gevolgen durven ze dat alleen vaak niet, zegt politiecommissaris Pim Miltenburg in een zaterdag verschenen interview met het AD.

,,Wie wil vertrekken, moet duizenden euro’s betalen”, aldus de politiechef. Volgens justitie is dat precies wat eind vorig jaar op het platteland van Groningen gebeurde met een 47-jarig ex-lid van No Surrender. Hij werd ontvoerd, mishandeld en volgens het Openbaar Ministerie voor 5000 euro afgeperst nadat hij in conflict was gekomen met zijn clubgenoten. In de zaak zitten vier mensen vast. Volgens Miltenburg, die de aanpak van motorbendes leidt, hebben de organisaties ,,er haast een verdienmodel van gemaakt om mensen buiten te gooien, hen af te rossen en vervolgens af te persen.”

Miltenburg stelt dat het aantal ex-leden dat zich toch bij de politie meldt groeit, maar hij noemt geen cijfers. ,,Motorbendes kennen geen broederschap”, zegt hij. Volgens hem zijn het ,,ordinaire criminele bendes”.