nederland

Zaak-Kouwenhoven naar nieuwe ontknoping

Door ANP - 01 februari 2017

DEN BOSCH (ANP) – De extreem lang slepende strafzaak tegen de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven wegens oorlogsmisdaden en wapensmokkel gaat vanaf volgende week richting een nieuwe ontknoping. Het gerechtshof in Den Bosch heeft vanaf maandag zes zittingsdagen gepland.

Het Openbaar Ministerie zegt dat Kouwenhoven wapens leverde aan het regime van Charles Taylor in Liberia tussen 2001 en 2003 en beschuldigt hem ook van betrokkenheid bij de oorlogsmisdrijven die door de Liberiaanse troepen werden gepleegd.

De rechtbank veroordeelde de inmiddels 74-jarige Kouwenhoven in 2006 tot acht jaar cel na een eis van twintig jaar. Het hof sprak hem twee jaar later vrij wegens een groot gebrek aan bewijs. Op verzoek van de aanklager werd de zaak door de Hoge Raad heropend om twee anonieme getuigen te laten horen.