nederland

15 maanden cel geëist tegen ex-fraudejager OM

Door ANP - 27 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – De voormalig fraudeaanklager van het Openbaar Ministerie (OM) Matthieu van S. moet vijftien maanden de cel in. Dat eiste het OM maandag in de rechtbank in Den Haag.

De 56-jarige verdachte uit Soest, die ook een prominente rol vervulde in de VVD, staat terecht voor onder meer belastingfraude van ongeveer anderhalve ton en valsheid in geschrifte. Volgens het OM heeft Van S. geprobeerd geld verborgen te houden, zodat zijn ex-vrouw, met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld is, niet bij dat geld kon komen. ,,Met zijn gedrag toont de verdachte minachting voor instanties en personen. Hij wil ten koste van alles en iedereen zijn gelijk halen”, aldus de officier van justitie.

Van S. ontkende fel en in alle toonaarden. ,,Ik word genaaid, ik vind het een groot gezever.” Volgens hem heeft zijn ex-vrouw de Belastingdienst met ,,verzinsels, leugens en halve waarheden” achter hem aan gestuurd.

Treiteractie

Ook het OM is volgens hem bezig met een ,,doelbewuste treiteractie”. ,,Er zijn mensen die hebben gezegd ‘die knakker moet hangen’. En die mensen zitten hoog in de top van het OM. Ik kan het niet bewijzen, maar ik weet dat het zo is.” Met stemverheffing voegde hij daaraan toe: ,,Hier waait een tegenwind van het Openbaar Ministerie die niets met integriteit te maken heeft.”

Van S. wordt ervan verdacht tussen 2009 en 2011 onder meer te hebben gefraudeerd met zijn inkomstenbelasting, onjuiste facturen te hebben opgesteld en vals opgemaakte bezwaarschriften te hebben verstuurd.

Woensdag is het de beurt aan de advocaten van Van S. voor een reactie op de eis. De uitspraak is waarschijnlijk twee weken later.