nederland

Archeologen vinden zilverschat

Door ANP - 31 maart 2017

WESTWOUD/HOORN (ANP) – Drie West-Friese ‘detectorarcheologen’ hebben in Westwoud (gemeente Drechterland) bijna negentig zilveren munten uit de periode 1542-1571 gevonden, bijna allemaal met de Spaanse koning Filips II erop, die ook over de Nederlanden heeft geheerst. Bij de daalders werden de resten van een kannetje gevonden waarin ze vermoedelijk werden bewaard, aldus het Westfries Museum en de gemeente vrijdag.

Er zit ook één karolusgulden (1542-1552) bij en één henricusdaalder (1558-1568). De vondst, op een akker, veroorzaakte flinke opwinding. Michiel Bartels, directeur van de dienst Archeologie West-Friesland, spreekt van een ‘vijfsterrenvondst.’

,,En dan gaat het om de hoeveelheid, de zeldzaam goede conditie van de munten en de maatschappelijke en historische context’’, zegt hij.

Bruikleen

,,Ze werpen een fantastisch licht op de dynamische periode 1570-1575, die de start vormde voor de grote bloeitijd van Hoorn en Enkhuizen”, aldus Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. Geerdink wijst ook op al het rumoer in de tijd, met religieuze spanningen, het geuzenverzet, plundering, brandstichting, Spaanse belastingmaatregelen en strafexpedities. ,,Onder die omstandigheden is het heel goed te begrijpen dat een arme boer in Westwoud op een dag besluit zijn kapitaal in een pot te stoppen en te begraven voor betere tijden.’’

Twee van de drie vinders hebben hun munten voor twee jaar in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum. De derde vinder wilde zijn vondst laten veilen, maar het museum heeft deze 38 munten met steun van de Vrienden van het Westfries Museum kunnen kopen.

De munten worden vanaf zaterdag in het Westfries Museum getoond.