nederland

Arib herkozen tot voorzitter Tweede Kamer

Door ANP - 29 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft woensdag Khadija Arib tot voorzitter herkozen. Het wordt de tweede termijn voor de PvdA-politica. Ze was de enige kandidaat voor de functie in de nieuw gekozen Kamer.

,,Voor het eerst deze eeuw slechts één kandidaat. Dat is veelzeggend”, aldus VVD-Kamerlid Mark Harbers. ,,Kennelijk durven wij het geen van allen aan haar uit te dagen”, zei Linda Voortman (GroenLinks).

PVV’er Martin Bosma, een ondervoorzitter die de vorige keer nog solliciteerde naar het voorzitterschap, zag er deze keer vanaf omdat hij bij voorbaat zou zijn uitgesloten.

Gezien de historische verkiezingsnederlaag van de PvdA leek een nieuwe termijn voor Arib aanvankelijk onwaarschijnlijk. Maar ze heeft sinds haar aantreden begin vorig jaar veel lof geoogst. Meerdere grote partijen lieten al vrij snel na de verkiezingen blijken geen eigen kandidaat naar voren te schuiven.