nederland

Buma wil af van verdrag met Turkije

Door ANP - 12 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma wil dat het associatieverdrag van de Europese Unie met Turkije wordt opgezegd. Dat verdrag uit 1964 staat volgens hem de inburgering van Turkse Nederlanders in de weg.

Dat zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof. Door het opzeggen van het verdrag ,,kom je van de dubbele nationaliteit van Turken af, kom je af van het probleem dat ze in dienst gaan daar en mag je eisen dat ze inburgeren”, aldus Buma.

Jesse Klaver van GroenLinks was het er niet mee eens. Hij noemde in Buitenhof de woorden van Buma ,,iets te stoere praat”. Het kabinet heeft zaterdag in het conflict met de Turkse regering volgens hem de juiste beslissingen genomen.

Met het verder zoeken van de confrontatie met Turkije ,,zijn Nederland en de internationale verhoudingen niet gediend”, aldus Klaver. Er moet gewerkt worden aan het de-escaleren van het conflict ,,zodat we weer op een normale manier met elkaar kunnen omgaan”.