nederland

Campagne tegen handelsverdrag Canada op stoom

Door ANP - 28 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Tegenstanders van CETA, een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, hebben de Tweede Kamer dinsdag 200.000 handtekeningen aangeboden om hun pleidooi kracht bij te zetten. Ze waarschuwen dat ze een referendum zullen aanvragen als het parlement het verdrag niet afkeurt. Als Tweede en Eerste Kamer toch groen licht geven, verwachten de tegenstanders in een ommezien de steun van de benodigde 300.000 burgers te kunnen verzamelen.

De tegenstanders, onder wie organisaties als Milieudefensie, foodwatch en Meer Democratie, riepen het parlement op ervoor te waken dat er geen onzalige handelsafspraken worden gemaakt én dat de mogelijkheden voor een referendum niet worden ingeperkt. D66 en GroenLinks moeten zich bij de kabinetsformatie niet door voorstanders VVD en CDA in het pak laten naaien, waarschuwde het verbond.

GroenLinks voelt niets voor CETA. D66 heeft een positieve grondhouding, maar staat open voor een referendum.