nederland

De Stijl nu ook geëerd met postzegels

Door ANP - 22 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Nu dit jaar wordt gevierd dat de kunstbeweging De Stijl een eeuw geleden ontstond, wil PostNL niet achterblijven en komt met een heel postzegelvel met werk van aan de De Stijl verbonden kunstenaars.

Vanaf 27 maart kunnen afbeeldinkjes van werk van Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren, Gerrit Rietveld en J.J.P. Oud op brief, briefkaart en postpakket worden geplakt. De afgebeelde werken zijn afkomstig uit de collecties van het Gemeentemuseum in Den haag en Het Nieuwe Instituut.

Het blad De Stijl werd opgericht door Theo van Doesburg. Met onder anderen Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld vormde hij ook de gelijknamige kunstbeweging. Ze wilden aansluiten op moderne ontwikkelingen, en dan vooral met eenvoudige vormen en primaire kleuren en zwart, wit en grijs. De Stijl is nog steeds van invloed op de kunst, de architectuur en het ontwerpen van nu. Vele tientallen evenementen hebben nu dan ook plaats onder het motto ‘Mondriaan tot Dutch Design’.