nederland

Dijsselbloem: laat lonen stijgen met 2 pct.

Door ANP - 08 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Nu het weer beter gaat met de economie zouden de lonen met minimaal 2 procent moeten stijgen. Daarvoor pleit minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Als bedrijven geen stappen zetten, vindt Dijsselbloem dat het geld via de belastingen moet worden opgehaald en moet worden teruggegeven aan werknemers. De minister wil het mkb daarbij wel ontzien.

Volgens de minister is er de afgelopen jaren bij grote bedrijven veel geld opgepot, terwijl de overheid en huishoudens juist krap bij kas zaten. ,,Het geld zit vast op de verkeerde plek”, zei Dijsselbloem bij het NPO Radio 1-programma Stand.nl.

Hij maakt daarbij wel een onderscheid tussen grote bedrijven en het midden- en kleinbedrijf. ,,Het mkb heeft het zwaar gehad in de crisis en moet zich er nog aan ontworstelen. Voor het mkb zou ik willen kijken hoe we kunnen helpen, bijvoorbeeld door de doorbetaling van loon bij ziekte terug te brengen van twee naar één jaar.”