nederland

Eis toelating meer vluchtelingen afgewezen

Door ANP - 24 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – De eis tot het toelaten van meer vluchtelingen die nu verblijven in opvangkampen in Griekenland en Italië is vrijdag door de voorzieningenrechter in Den Haag afgewezen.

De stichting We Gaan Ze Halen had in kort geding van de Nederlandse Staat geëist dat duizenden extra vluchtelingen zouden worden opgenomen, conform Europese afspraken die over herverdeling zijn gemaakt. Volgens de stichting heeft Nederland tot dusver 1487 vluchtelingen uit de opvangkampen opgenomen, terwijl Nederland zich verplicht heeft om binnen twee jaar 8712 mensen op te vangen.

Volgens de voorzieningenrechter is de afgesproken termijn waarbinnen de lidstaten aan hun verplichtingen moeten voldoen, nog niet verstreken. Daarom kan de stichting die verplichtingen voor Nederland nu dus niet afdwingen, aldus het vonnis. De termijn verstrijkt in september dit jaar.